وکیل سوال

شرایط و چگونگی تعلیق اجرای مجازات کیفری

علی رغم آن که یکی از اهداف اجرای مجازات های کیفری پیشگیری از وقوع جرم های بیشتر توسط شخص مرتکب در آینده است، اما گاهی این نتیجه حاصل نشده و حتی اجرای مجازات کیفری نتیجه عکس به دنبال داشته است. شاید شما هم دیده یا شنیده باشید که افرادی که به دلیل ارتکاب برخی جرایم کوچک به حبس محکوم شده و مدتی را در زندان می گذرانند، در آن مدت جرایم دیگری را در زندان آموخته و پس از آزادی از زندان مرتکب جرایم دیگری می شوند.

به منظور پیشگیری از بروز چنین مشکلاتی در جامعه، قانونگذار در مواد 46 تا 55 قانون مجازات اسلامی شرایطی را پیش بینی نموده است تا مجازات کیفری مرتکبین جرایم سبک و فاقد سابقه کیفری پیشین تحت این شرایط معلق شده و به اجرا درنیاید. تعلیق اجرای مجازات کیفری نیاز به وجود شرایط خاصی دارد که در این مقاله به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.

تعلیق اجرای مجازات کیفری چیست؟

قاضی دادگاه این اختیار را دارد که اجرای تمام یا بخشی از مجازات کیفری شخص محکوم را برای مدت مشخصی (بین 1 تا 5 سال) متوقف نماید. مدت توقف اجرای حکم در اصطلاح مدت تعلیق نامیده می شود. اگر مجرم در مدت تعلیق مرتکب جرم دیگری نشده و از دستورات دادگاه اطاعت نماید، مجازات کیفری وی به طور کلی منتفی خواهد شد.

در واقع، تعلیق مجازات کیفری فرصتی قانونی است که به برخی مجرمین تحت شرایط خاص اعطا می شود تا بتوانند در این مدت اقدام به بازپروری و باز اجتماعی شدن نموده و از ارتکاب هرگونه جرمی اجتناب نمایند. تعلیق اجرای مجازات کیفری تنها تحت شرایطی خاص و در خصوص برخی از مجرمین امکانپذیر است که در ادامه به بررسی این شرایط خواهیم پرداخت.

شرایط تعلیق اجرای مجازات کیفری

همانطور که بیان شد، صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری زمانی امکانپذیر است که شرایط ویژه ای در خصوص شخص مجرم، جرم ارتکابی، نوع مجازات و غیره وجود داشته باشد. به طور کلی، این شرایط عبارتند از:

  • تعلیق اجرای مجازات کیفری تنها در خصوص مجازات جرایم تعزیری درجه 3 تا 8 امکانپذیر است.
  • جرایم مذکور در ماده 47 قانون مجازات اسلامی به هیچ عنوان مشمول تعلیق اجرای مجازات نمی شوند.
  • شرایط مربوط به تعویق صدور حکم (مندرج در ماده 40 قانون مجازات اسلامی)، یعنی وجود جهات تخفیف، پیش بینی اصلاح مرتکب، جبران ضرر و زیان یا برقراری ترتیبات جبران و فقدان سابقه محکومیت کیفری مؤثر مرتکب بایستی موجود باشد.
  • به منظور صدور قرار تعلیق اجرای مجازات، وضعیت اجتماعی، نحوه زندگی و اوضاع و احوال محکوم علیه در زمان ارتکاب جرم مورد توجه قرار می گیرد.
  • محکوم علیه بایستی از ارتکاب هرگونه جرمی اجتناب کرده و از دستورات دادگاه در مدت تعلیق اطاعت نماید.
  • چنانچه مجازات کیفری محکوم علیه در حال اجرا باشد، محکوم علیه، دادستان یا قاضی اجرای احکام پس از اجرای یک سوم از مجازات می توانند درخواست تعلیق اجرای مجازات را نمایند. این درخواست پیش از اجرای یک سوم از مجازات قابل طرح و پذیرش نیست.

هدف تعلیق اجرای مجازات کیفری

از دیدگاه اندیشمندان جرم شناسی و جامعه شناسی اجرای مجازات اهداف مختلفی را به دنبال دارد. اجرای عدالت، سزادهی به مرتکبین جرایم، تشفی خاطر قربانیان جرایم، پیشگیری از ارتکاب جرایم و غیره از جمله مواردی هستند که به عنوان اهداف اجرای مجازات بیان شده اند.

با این حال، جرم شناسان و جامعه شناسان معتقدند که اجرای مجازات ها همیشه منجر به تحقق تمامی این اهداف نشده و گاه ممکن است نتیجه عکس به دنبال داشته باشد. به همین خاطر و همچنین به علت بازپروری و باز اجتماعی شدن مرتکبین برخی از جرایم، تعلیق اجرای مجازات کیفری به عنوان راهکار و تخفیفی قانونی برای مرتکبین برخی از جرایم سبک در قانون مجازات اسلامی پیش بینی شده است.

در واقع، جرم شناسان و جامعه شناسان معتقدند که عدم اجرای مجازات در برخی موارد موجب اعطای فرصتی به شخص محکوم می شود تا بتواند بدون آن که سختی ها و مشکلات ناشی از اجرای مجازات را متحمل شود خود را اصلاح نماید.

تعلیق اجرای مجازات کیفری

انواع تعلیق اجرای مجازات کیفری

بنا به ماده 48 قانون مجازات اسلامی، قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری ممکن است به یکی از دو شکل ساده یا مراقبتی صادر شود. تعلیق ساده و مراقبتی به شرح زیر متفاوت از یکدیگر می باشند.

1 . تعلیق ساده

چنانچه دادگاه قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری را به صورت ساده صادر نماید، مرتکب موظف نیست تا در مدت تعلیق وظایف خاصی را به دستور دادگاه انجام دهد. مرتکب در این مدت تنها بایستی از ارتکاب هرگونه جرم عمدی اجتناب نماید.

مطابق ماده 52 قانون مجازات اسلامی هرگاه محکوم از تاریخ صدور قرار تا پایان مدت تعلیق، مرتکب جرم عمدی موجب حد، قصاص، دیه یا تعزیر تا درجه هفت نشود، محکومیت تعلیقی بی اثر می شود.

2 . تعلیق مراقبتی

منظور از تعلیق مراقبتی این است که مرتکب در مدت تعلیق موظف است تا علاوه بر اجتناب از ارتکاب هرگونه جرم عمدی، از دستورات دادگاه نیز تبعیت نماید. در صورت انجام این دستورات و عدم ارتکاب جرایم عمدی تا پایان مدت تعلیق، حکم محکومیت شخص بی اثر می شود.

تعلیق مراقبتی با چه تدابیری همراه است؟

بنا به مواد 42 و 43 قانون مجازات اسلامی، تدابیری که ممکن است از سوی دادگاه در تعلیق مراقبتی اندیشیده شوند عبارت است از:

1 . حضور به موقع در زمان و مکان تعیین شده توسط مقام قضائی یا مددکار اجتماعی ناظر
2 . ارائه اطلاعات و اسناد و مدارک تسهیل کننده نظارت بر اجرای تعهدات محکوم برای مددکار اجتماعی
3 . اعلام هرگونه تغییر شغل، اقامتگاه یا جابه جایی در مدت کمتر از پانزده روز و ارائه گزارشی از آن به مددکار اجتماعی
4 . کسب اجازه از مقام قضائی به منظور مسافرت به خارج از کشور

5 . حرفه آموزی یا اشتغال به حرفه ای خاص
6 . اقامت یا عدم اقامت در مکان معین
7 . درمان بیماری یا ترک اعتیاد
8 . پرداخت نفقه افراد واجب النفقه
9 . خودداری از تصدی کلیه یا برخی از وسایل نقلیه موتوری
10 . خودداری از فعالیت حرفهای مرتبط با جرم ارتکابی یا استفاده از وسایل موثر در آن
11 . خودداری از ارتباط و معاشرت با شرکا یا معاونان جرم یا دیگر اشخاص از قبیل بزه دیده به تشخیص دادگاه
12 . گذراندن دوره یا دوره های خاص آموزش و یادگیری مهارت های اساسی زندگی یا شرکت در دوره های تربیتی، اخلاقی، مذهبی، تحصیلی یا ورزشی

جرایم غیرقابل تعلیق

تعلیق اجرای مجازات کیفری تنها در خصوص جرایم تعزیری درجه 3 تا 8 امکانپذیر است. چرا که این جرایم جرایم سبکی هستند و احتمال بازپروری مرتکبین این جرایم وجود دارد. جرایم مستوجب دیه، حد و قصاص، مانند قتل، شرب خمر، زنا و غیره نیز به علت پیشینه فقهی و تعیین مجازات آن ها در فقه قابل تعلیق نیستند.

علاوه بر این، ماده 47 قانون مجازات اسلامی نیز از برخی دیگر از جرایم تعزیری نام برده است که غیرقابل تعلیق به شمار می آیند. زیرا جنبه عمومی این جرایم پررنگ بوده و از جمله جرایم سنگین به شمار می آیند. این قبیل جرایم غیرقابل تعلیق عبارتند از:

الف) جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور، خرابکاری در تأسیسات آب، برق، گاز، نفت و مخابرات (البته، اگر مرتکب جرایم امنیتی همکاری مؤثری در شناسایی متهمان یا کشف جرم داشته باشد، تعلیق اجرای بخشی از مجازات امکانپذیر است)

ب) جرایم سازمان یافته، سرقت مسلحانه یا مقرون به آزار، آدم ربایی و اسیدپاشی

پ) قدرت نمایی و ایجاد مزاحمت با چاقو یا هر نوع اسلحه دیگر، جرایم علیه عفت عمومی، تشکیل یا اداره مراکز فساد و فحشاء

ت) قاچاق عمده مواد مخدر یا روان گردان، مشروبات الکلی و سلاح و مهمات و قاچاق انسان

ث) تعزیر بدل از قصاص نفس، معاونت در قتل عمدی و محاربه و افساد فی الارض

ج) جرایم اقتصادی با موضوع جرم بیش از یک میلیارد و چهارصد میلیون (1/400/000) ریال

مرجع صالح برای صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری

ماده 46 قانون مجازات اسلامی وظیفه صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری را بر عهده دادگاه قرار داده است. منظور از دادگاه در این ماده، دادگاه صادرکننده حکم است. بنابراین احراز شرایط لازم و صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری و حتی لغو این قرار در صلاحیت انحصاری دادگاه صادرکننده حکم قرار دارد.

شایان ذکر است که افراد دیگری نیز می توانند از دادگاه صادرکننده حکم تقاضای صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری را نمایند که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت. اما طرح این درخواست از طرف این افراد به منزله تأیید آن نیست و تأیید نهایی آن در صلاحیت دادگاه صادرکننده حکم قرار دارد.

چه کسانی می توانند تعلیق اجرای مجازات را درخواست کنند؟

همانطور که پیش تر بیان شد، صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری در صلاحیت انحصاری دادگاه صادرکننده حکم قرار دارد. این دادگاه می تواند پس از صدور حکم و پیش از شروع فرایند اجرای آن یا هر زمانی در میانه اجرای حکم، با احراز شرایط لازم اقدام به صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری بنماید.

با این حال، به موجب ماده 46 قانون مجازات اسلامی افراد زیر نیز می توانند پس از اجرای یک سوم از مجازات تقاضای صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری را نمایند:

  • دادستان و قاضی اجرای احکام می توانند به صورت مستقیم از دادگاه صادرکننده حکم تقاضای تعلیق اجرای مجازات کیفری را نمایند.
  • شخص محکوم نیز می تواند از طریق دادستان یا قاضی اجرای احکام تقاضای تعلیق اجرای مجازات خود را نماید.

تعلیق اجرای مجازات کیفری

زمان اعمال تعلیق اجرای مجازات کیفری

با توجه به توضیحات فوق درمی یابیم که مجازات های کیفری در دو زمان قابل تعلیق هستند. بسته به شرایط موجود و اینکه درخواست تعلیق اجرای مجازات کیفری مطرح شده باشد یا خیر، دادگاه می تواند در یکی از دو زمان زیر اقدام به صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری نماید:

1 . همزمان با صدور حکم قطعی توسط دادگاه: در این زمان تنها دادگاه صادرکننده حکم با توجه به اوضاع و احوال موجود و به تشخیص خود می تواند اقدام به صدور قرار تعلیق اجرای مجازات نماید. در صورت صدور قرار تعلیق اجرای مجازات در این زمان، هیچ گونه مجازاتی نسبت به مرتکب اعمال نشده و در صورت اجرای دستورات دادگاه در مدت تعلیق، از حکم محکومیت وی رفع اثر خواهد شد.

2 . در میانه اجرای مجازات به شرط اجرای بیش از یک سوم از آن: در صورتی که بیش از یک سوم از مجازات محکوم اجرا شده باشد، دادستان، قاضی اجرای احکام یا شخص محکوم می توانند از دادگاه درخواست تعلیق اجرای مجازات کیفری را نمایند. دادگاه در صورت احراز شرایط لازم مابقی مجازات شخص را به مدت یک تا پنج سال معلق می نماید.

چگونگی درخواست تعلیق اجرای مجازات کیفری

با توجه به نکات بیان شده، محکومین می توانند پس از گذراندن یک سوم از مجازات خود درخواست صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری را نمایند. شخص محکوم یا وکیل ایشان درخواست خود را می توانند به ترتیب زیر مطرح نمایند:

1 . تهیه و تنظیم لایحه درخواست صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری

درخواست صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری از سوی شخص محکوم بایستی به موجب یک لایحه تقدیم دادگاه شود. در نتیجه، شخص محکوم بایستی درخواست خود را به صورت کتبی در قالب یک لایحه تنظیم نماید. در این لایحه بایستی موجبات طرح درخواست تعلیق اجرای حکم کیفری به صورت مستند بیان شود.

با توجه به اینکه فرایند تهیه و تنظیم لوایح حقوقی امری تخصصی است و نیاز به دارا بودن دانش و اطلاعات تخصصی دارد، توصیه می شود که انجام این مهم به یک وکیل متخصص واگذار شود.

2 . ثبت لایحه در سامانه ثنا

در حال حاضر، کلیه لوایح به صورت الکترونیکی و از طریق سامانه ثنا بایستی به دادگاه ها تقدیم شوند. برای انجام این مهم شخص محکوم یا وکیل ایشان می تواند با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی لایحه درخواست صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری را در سامانه ثنا به ثبت برساند.

ترتیب رسیدگی به درخواست تعلیق اجرای مجازات کیفری

پس از ثبت لایحه درخواست صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری در سامانه ثنا، این لایحه به صورت خودکار به دادگاه صالح ارجاع می شود تا مورد رسیدگی قرار گیرد. دادگاه صادرکننده حکم درخواست فوق را بررسی کرده و در صورت احراز شرایط لازم اقدام به صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری می نماید.

طبق ماده 6 آیین نامه نحوه اجرای قرار تعلیق اجرای مجازات مصوب سال 1398، دادگاه پس از صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری، مرتکب را احضار کرده و مراتب اجرای این قرار و دستورات دادگاه در مدت تعلیق را به وی تفهیم می نماید.

آثار صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری

صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری آثار مختلفی به دنبال دارد؛ از جمله:

1 . قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری توسط قاضی اجرای احکام در سامانه مربوط به آن به ثبت می رسد.

2 . مراتب صدور این قرار توسط سامانه مربوطه به اداره سجل کیفری اعلام می شود.

3 . چنانچه محکوم در زندان و در حال سپری نمودن دوران محکومیت خود بوده باشد، پس از صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری از زندان آزاد خواهد شد.

تعلیق اجرای مجازات کیفری

تأثیر تعلیق اجرای مجازات کیفری بر پرداخت خسارات ناشی از جرم

بنا به اصل لزوم جبران خسارت، چنانچه مرتکب جرم در فرایند ارتکاب باعث ورود خسارت به شخص یا اشخاصی شده باشد، موظف است تا در هر صورت اقدام به جبران خسارات وارده نماید. در همین راستا، تعلیق اجرای مجازات کیفری موجب از بین رفتن الزام شخص مرتکب به جبران خسارات ناشی از جرم نیست.

مطابق ماده 51 قانون مجازات اسلامی، تعلیق اجرای مجازات کیفری محکوم نسبت به حق مدعی خصوصی تاثیری ندارد و حکم پرداخت خسارت یا دیه در این موارد اجراء می شود. در واقع، صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری تنها ناظر بر جنبه عمومی جرایم و مجازات هاست و جنبه خصوصی آن ها همچنان باقیست.

تعلیق اجرای مجازات کیفری نوجوانان

توجه به شرایط روحی و جسمی خاص نوجوانان و رعایت مصالح آن ها اقتضاء می کند که فرایند دادرسی و اجرای مجازات در خصوص نوجوانان همواره به صورت متفاوت و با تخفیفات بیشتری انجام شود.

از جمله تخفیفاتی که قانونگذار در خصوص مجازات نوجوانان قائل شده است، این است که بنا به ماده 94 قانون مجازات اسلامی، مجازات کلیه جرایم تعزیری ارتکابی نوجوانان را بدون توجه به درجه آن ها قابل تعلیق دانسته است. البته، به منظور تعلیق اجرای مجازات کیفری نوجوانان وجود شرایط دیگر، از جمله عدم سابقه محکومیت کیفری مرتکب ضروری است.

لغو قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری

پس از صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری، شخص مرتکب موظف است تا در مدت تعلیق، بسته به ساده یا مراقبتی بودن نوع تعلیق از اوامر و دستورات دادگاه اطاعت کرده و آن ها را اجرا نماید. همچنین، شخص مرتکب در این مدت نبایستی مرتکب هیچ گونه جرم عمدی شود. به همین خاطر، دو عامل به شرح زیر ممکن است موجب لغو قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری شود:

1 . ارتکاب جرایم عمدی

مطابق ماده 54 قانون مجازات اسلامی، هرگاه محکوم از تاریخ صدور قرار تعلیق اجرای مجازات مجازات کیفری تا پایان مدت تعلیق، مرتکب یکی از جرایم عمدی موجب حد، قصاص، دیه یا تعزیر تا درجه هفت شود، پس از قطعیت حکم اخیر، دادگاه قرار تعلیق را لغو و دستور اجرای حکم معلق را نیز صادر و مراتب را به دادگاه صادرکننده قرار تعلیق اعلام می کند.

بنابراین، با ارتکاب هرگونه جرم عمدی توسط محکوم در مدت تعلیق، قرار تعلیق اجرای مجازات لغو شده و مجازات تعلیق شده و مجازات جرم ارتکابی جدید نسبت به شخص مرتکب اجرا خواهد شد.

2 . عدم اطاعت از دستورات دادگاه

با توجه به اینکه شخص محکوم موظف است که در مدت تعلیق از دستورات و اوامر دادگاه اطاعت نماید، عدم انجام این دستورات می تواند به لغو قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری منجر شود.

طبق ماده 50 قانون مجازات اسلامی، عدم اطاعت از دستورات دادگاه در مدت تعلیق بدون وجود عذر موجه موجب می شود تا برای بار نخست به مدت یک تا دو سال به مدت تعلیق اضافه شود. در صورت تکرار این موضوع، برای بار دوم قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری لغو خواهد شد.

تفاوت تعلیق اجرای مجازات کیفری با تعویق صدور حکم

تعویق صدور حکم نیز مانند تعلیق اجرای مجازات کیفری از جمله امکانات و امتیازاتی است که قانونگذار برای مرتکبین برخی از جرایم در نظر گرفته است. چنانچه مجرمیت شخص در دادسرا احراز شده باشد، دادگاه می تواند با ملاحظه وضعیت فردی، خانوادگی، اجتماعی و سوابق و اوضاع و احوال مربوط به ارتکاب جرم، صدور حکم کیفری را برای مدت مشخصی به تأخیر اندازد.

این مسئله موجب شده است تا برخی از افراد تعویق صدور حکم و تعلیق اجرای مجازات کیفری را یکسان بدانند. در حالی که این دو مفاهیم جداگانه ای بوده و تفاوت های آن ها به شرح زیر قابل احصاء می باشد:

1 . تعویق صدور حکم تنها پیش از صدور حکم محکومیت در دادگاه و تعلیق اجرای مجازات کیفری تنها پس از صدور حکم محکومیت در دادگاه ممکن می باشد.

2 . اجرای مجازات جرایم تعزیری درجه سه تا هشت قابل تعلیق می باشد. اما تعویق صدور حکم تنها در خصوص جرایم تعزیری درجه شش تا هشت امکانپذیر است. (برای آشنایی با درجه جرایم تعزیری می توانید به اینجا مراجعه نمایید)

3 . در صورت صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری، اجرای مجازات برای مدت یک تا پنج سال معلق خواهد شد. اما در صورت تعویق صدور حکم، صدور حکم تنها برای مدت شش ماه تا دو سال به تأخیر می افتد.

نمونه لایحه درخواست تعلیق اجرای مجازات کیفری

ریاست محترم شعبه ….. دادگاه کیفری ….. شهرستان …………

با عرض سلام و احترام

به استحضار می رسانم که اینجانب ………… فرزند ……. به شماره ملی ……. به موجب دادنامه قطعی شماره …….. و به جهت ارتکاب جرم ……… محکوم به تحمل …… ماه حبس شده ام.

نظر به گذشت بیش از یک سوم از مدت محکومیت، فقدان سابقه محکومیت کیفری مؤثر اینجانب، حسن همکاری در طول دادرسی و انجام تحقیقات مقدماتی و حسن رفتار در محیط زندان، تقاضای صدور قرار تعلیق اجرای مجازات کیفری به استناد ماده 46 قانون مجازات اسلامی را دارم. شایان ذکر است که اینجانب متعهد به جبران کلیه خسارات ناشی از جرم و همچنین عدم ارتکاب هرگونه جرم عمدی در مدت تعلیق و پس از آن خواهم بود.

با تشکر و تجدید احترام

نام و امضای محکوم

تاریخ

نقش وکیل در تعلیق اجرای مجازات کیفری

با وجود آن که در برخی موارد قاضی صادرکننده حکم در صورت وجود شرایط لازم اقدام به صدور قرار تعلیق اجرای مجازات می نماید، یا اینکه ممکن است این درخواست از سوی دادستان یا قاضی اجرای احکام مطرح شود. اما در برخی موارد نیز ممکن است که شخص محکوم امکان بهره مندی از امتیاز تعلیق اجرای مجازات کیفری را داشته باشد و قاضی دادگاه یا دادستان یا قاضای اجرای احکام اقدامی در این خصوص انجام ندهند.

در چنین شرایطی، ضروری است که شخص محکوم با یک وکیل یا مشاور حقوقی متخصص مشورت کرده و امکان یا عدم امکان بهره مندی از امتیاز تعلیق اجرای مجازات را بررسی نماید. یک وکیل متخصص با آگاهی و اطلاع از قوانین و مقررات مربوط به تعلیق اجرای مجازات کیفری می تواند به شخص محکوم در خصوص امکان یا عدم امکان بهره مندی از این امتیاز اطمینان دهد.

چنانچه امکان تعلیق اجرای مجازات کیفری شخص محکوم وجود داشته باشد، یک وکیل متخصص در جمع آوری مدارک کافی در خصوص این موضوع و تهیه و تنظیم لایحه مربوطه به وی کمک کرده و در تعلیق اجرای مجازات کیفری این شخص نقش مؤثری ایفاء خواهد نمود.

تعلیق اجرای مجازات کیفری

جمع بندی

اجرای مجازات کیفری در خصوص مرتکبین برخی از جرایم سبک، به ویژه آن دسته از افرادی که فاقد سابقه محکومیت کیفری هستند، موجب می شود که شخص پس از پایان دوران محکومیت خود با جرایمی جدیدی آشنا شده و به جای حضور مؤثر در جامعه، به ارتکاب جرایم مختلف رو بیاورد.

به همین خاطر، در ماده 46 قانون مجازات اسلامی این امکان پیش بینی شده است تا دادگاه صادرکننده حکم بتواند اجرای مجازات کیفری مرتکبین جرایم تعزیری درجه سه تا هشت را برای مدت یک تا پنج سال معلق نماید. چنانچه شخص محکوم در مدت تعلیق مرتکب هیچ گونه جرم عمدی دیگری نشده و از دستورات دادگاه نیز تبعیت نماید، پس از پایان مدت تعلیق از محکومیت کیفری وی رفع اثر شده و مابقی مجازات کیفری به اجرا درنخواهد آمد.

تعلیق اجرای مجازات کیفری نیازمند وجود شرایط مختلفی از جمله شرایط تعویق صدور حکم، فقدان سابقه محکومیت کیفری مرتکب جرم و غیره است که به تفصیل در این مقاله توضیح داده شده است.

وکیل سوال – مرجع تخصصی مشاوره و خدمات حقوقی

وکیل سوال یک پلتفرم تخصصی در حوزه مشاوره و خدمات حقوقی است که تحت مدیریت خانم ام البنین تنکابنی رضایی فعالیت می کند. هدف ما ارائه اطلاعات حقوقی دقیق و ارائه خدمات تخصصی وکالت در زمینه های مختلف، از جمله دعاوی کیفری و حقوقی، امور قراردادی، جرایم سایبری، دعاوی ارزی و مالی، وکالت در امور ثبتی و ملکی است.

اگر به دنبال تنظیم وکالت نامه ای جامع و بی نقص هستید، وکیل سوال با دانش تخصصی و تجربه حقوقی گسترده، همراه شما خواهد بود.

همین حالا مشاوره بگیرید و وکالت نامه ای مطمئن تنظیم کنید!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *