وکیل سوال

تأمین دلیل چیست؟ شرایط، مراحل و نمونه دادخواست

آیا تاکنون برای شما اتفاق افتاده است که دعوایی را در دادگاه مطرح نموده و دلایلی را برای ارائه به دادگاه آماده کرده باشید اما به هر علتی دلایل و مدارک شما پیش از جلسه دادرسی از بین رفته یا از دسترس شما خارج شود؟ با توجه به اینکه معمولاً فرایند دادرسی فرایندی طولانی و زمانبر است، احتمال از بین رفتن دلایل و مدارک نیز وجود دارد. از بین رفتن دلایل و مدارک آسیب قابل توجهی به حقوق شخص خواهان یا شاکی وارد می نماید.

از این رو، قانونگذار با پیش بینی راهکار قانونی تأمین دلیل تلاش کرده است تا از وقوع چنین مشکلاتی پیشگیری نماید. تأمین دلیل این امکان را برای شخص خواهان یا شاکی فراهم می کند تا بتواند دلایل و مدارک خود را برای ارائه به دادگاه در آینده حفظ نماید. با توجه به اهمیت این موضوع در فرایند دادرسی، این مقاله به بررسی موضوع تأمین دلیل، شرایط و نحوه طرح درخواست آن پرداخته است.

تأمین دلیل چیست؟

اصطلاح حقوقی تأمین دلیل از دو واژه تأمین و دلیل تشکیل شده است. واژه تأمین در لغت عبارت است از حفظ کردن و آماده نمودن. واژه دلیل نیز به معنای سند و مدرک است. در معنای تخصصی، تأمین دلیل یک راهکار حقوقی است که اشخاص بتوانند دلایل و مدارک خود برای ارائه به دادگاه را از پیش حفظ نمایند. چرا که همواره این احتمال وجود دارد که امکان دسترسی به برخی از دلایل و ارائه آن ها به دادگاه بعدها دشوار یا غیرممکن شود.

برای مثال، رسیدگی به دعوای مطالبه خسارت ناشی از تصادفات رانندگی امری طولانی و زمانبر است. در طرح این دعوا، خواهان خواستار برآورد میزان خسارت توسط کارشناس است. انجام این امر مستلزم این است که خواهان تا پیش از تشکیل جلسه دادرسی و معاینه کارشناس اقدام به تعمیر خودروی خود ننماید. در حالی که، ادامه چنین وضعیتی موجب می شود که خواهان نتواند از اتوموبیل خود برای مدت قابل توجهی استفاده نماید.

برای پیشگیری از وقوع چنین مشکلاتی قانونگذار تأمین دلیل را به عنوان راهکار مناسبی پیش بینی نموده است. در واقع، با طرح درخواست تأمین دلیل از سوی خواهان، کارشناس اقدام به معاینه خودرو و برآورد میزان خسارت آن نموده و پس از آن خواهان می تواند با تعمیر خودروی خود از آن استفاده نماید.

مزایای تأمین دلیل

تأمین دلیل ابزاری قانونی است که به تأمین حقوق طرفین دعوا کمک می کند. استفاده از این ابزار مزایای زیر را برای افراد به دنبال دارد:

  • جمع آوری اسناد و مدارک پیش از طرح دعوا
  • پیشگیری از از بین رفتن یا دستکاری مدارک
  • حفظ و تثبیت دلایل
  • تسهیل و تسریع در روند دادرسی
  • ایجاد فرصت برابر برای طرفین دعوا

ماهیت تأمین دلیل

تأمین دلیل ماهیتاً درخواستی است که از سوی هر یک از طرفین دعوا قابل طرح می باشد. این درخواست ممکن است به صورت شفاهی یا کتبی (در قالب دادخواست) طرح شود. با پذیرش درخواست تأمین دلیل، دادگاه اقدام به صدور قرار تأمین دلیل می نماید. در نتیجه، این درخواست منجر به صدور یک قرار خواهد شد، نه یک حکم.

قرار تأمین دلیل خود به عنوان یک دلیل مستقل به شمار نمی رود؛ بلکه به عنوان یک اماره قضایی نزد قاضی شناخته می شود که تشخیص ارزش و درجه تأثیر آن بر عهده قاضی است.

تأمین دلیل

انواع مختلف تأمین دلیل

افراد می توانند به کمک تأمین دلیل دلایل و مدارک گوناگونی را به منظور ارائه به دادگاه تثبیت کرده و حفظ نمایند. از این رو، می توان از انواع گوناگون تأمین دلیل به شرح زیر نام برد:

1 . شهادت شهود

شهادت شهود یکی از متداول ترین ادله دعواست. با این حال، همواره این احتمال وجود دارد که در حین دادرسی امکان دسترسی به شهود غیرممکن شده یا اینکه شهود در آن زمان حاضر به حضور در جلسه رسیدگی و ادای شهادت نشوند. به همین دلیل، تأمین دلیل این امکان را فراهم می نماید تا شهادت شهود پیش تر استماع شده و برای ارائه به دادگاه حاضر شود.

2 . معاینه و تحقیقات محلی

شرایط موجود و اوضاع و احوال هر محیطی همواره در حال تغییر است. این تغییرات ممکن است در برخی موارد منجر به تضییع حقوق افرادی در فرایند دادرسی شود.

به همین خاطر، افراد می توانند به کمک تأمین دلیل درخواست معاینه و تحقیقات محلی را پیش از جلسه دادرسی نمایند. به عنوان مثال، معاینه و تحقیقات محلی در خصوص دعاوی ملکی بهتر است در سریع ترین زمان ممکن انجام شود و در چنین شرایطی، تأمین دلیل به عنوان مناسب ترین راهکار شناخته می شود.

3 . دریافت نظریه کارشناسی

رسیدگی به بسیاری از دعاوی با توجه به موضوع تخصصی آن ها نیازمند دریافت نظریه کارشناسی می باشد. کارشناس متخصص بایستی در اولین فرصت ممکن موضوع را بررسی کرده و نظریه خود را صادر نماید. از این رو، با کمک تأمین دلیل می توان روند دریافت نظریه کارشناسی را سرعت بخشید.

4 . تأمین دلیل الکترونیکی

امروزه بسیاری از ادله و مدارکی که به دادگاه ها ارائه می شوند در قالب های الکترونیکی قرار دارند. ویژگی های خاص دلایل و مدارک الکترونیکی موجب شده است که به سادگی امکان تغییر یا حذف آن ها وجود داشته باشد. از این رو، نوع دیگری از تأمین دلیل تحت عنوان تأمین دلیل الکترونیکی موضوعیت یافته است که به کمک آن می توان از دلایل الکترونیکی صورت برداری کرده و آن ها را حفظ و تثبیت نمود.

چه کسی می تواند درخواست تأمین دلیل را طرح نماید؟

با توجه به توضیحات فوق، تأمین دلیل راهکاری برای حفظ دلایل و مدارکی است که به دادگاه قابل ارائه هستند. بنابراین، هر شخص ذی نفعی که در فرایند دادرسی قصد ارائه دلیل یا مدرکی را دارد می تواند پیش از آن درخواست تأمین دلیل را طرح نماید. در این خصوص تفاوتی بین هیچ یک از طرفین دعوا وجود ندارد.

با توجه به اینکه درخواست تأمین دلیل هم در دعاوی حقوقی و هم در دعاوی کیفری قابل طرح می باشد، هر یک از خواهان یا خوانده یا هر یک از شاکی یا مشتکی عنه می تواند درخواست تأمین دلیل را طرح نماید.

شرایط تأمین دلیل

مواد 149 تا 155 قانون آیین دادرسی مدنی به بیان احکام و مقررات مربوط به تأمین دلیل پرداخته است. از مجموع این مواد می توان شرایط لازم برای طرح درخواست تأمین دلیل را موارد زیر دانست:

1 . بایستی یک دلیل برای ارائه به دادگاه وجود داشته باشد.

2 . احتمال از بین رفتن دلیل در آینده وجود داشته باشد.

3 . درخواست تأمین دلیل به هر دو شکل کتبی و شفاهی قابل طرح است.

زمان طرح درخواست تأمین دلیل

به موجب ماده 150 قانون آیین دادرسی مدنی درخواست تأمین دلیل ممکن است در حین دادرسی و یا پیش از اقامه دعوا طرح شود. بنابراین، هر شخصی ذی نفعی می تواند در حین دادرسی یا پیش از آن درخواست تأمین دلیل را به صورت کتبی یا شفاهی مطرح نماید. اما در اغلب موارد این درخواست پیش از اقامه دعوا و از سوی خواهان یا شاکی طرح می شود.

مندرجات ضروری درخواست تأمین دلیل

طبق ماده 151 قانون آیین دادرسی مدنی هر شخص ذی نفعی که درخواست تأمین دلیل را مطرح می نماید، درخواست وی بایستی شامل موارد زیر باشد:

1 . مشخصات درخواست کننده و طرف مقابل او

2 . موضوع دعوایی که برای اثبات آن درخواست تأمین دلیل می شود

3 . اوضاع و احوالی که موجب درخواست تأمین دلیل شده است

مرجع صالح برای صدور قرار تأمین دلیل

با وجود آن که ماده 149 قانون آیین دادرسی مدنی تصریح داشته است که بایستی از دادگاه درخواست تأمین دلیل شود؛ اما در رویه عملی شوراهای حل اختلاف به عنوان مرجع صالح به رسیدگی به درخواست تأمین دلیل شناخته می شدند.

با تصویب قانون جدید شوراهای حل اختلاف در سال 1402، دادگاه های صلح جایگزین شورای حل اختلاف شده و صلاحیت های مشخصی را طبق این قانون دارا شدند که رسیدگی به درخواست تأمین دلیل از جمله این صلاحیت هاست. در حال حاضر، به موجب بند 7 ماده 12 قانون جدید شوراهای حل اختلاف، رسیدگی به درخواست تأمین دلیل در صلاحیت دادگاه صلح قرار گرفته است.

هر شخص ذی نفع متقاضی تأمین دلیل می تواند این درخواست را در دادگاه صلح محل وقوع دلیل یا محل اقامت خود مطرح نماید. به عنوان مثال، درخواست تأمین دلیل معاینه محلی از یک ملک بایستی نزد دادگاه صلح محل وقوع ملک مطرح شود.

تأمین دلیل

چگونگی طرح درخواست تأمین دلیل

علی رغم آن که طبق قانون آیین دادرسی مدنی امکان طرح درخواست تأمین دلیل به هر دو شکل کتبی و شفاهی وجود دارد. اما طرح این درخواست به صورت کتبی و با تنظیم دادخواست روش رایج تر و مطمئن تری است. به منظور تنظیم و ثبت دادخواست تأمین دلیل، شخص متقاضی بایستی به ترتیب زیر اقدام نماید:

1 . ثبت نام در سامانه ثنا

با راه اندازی و شروع به کار سامانه ثنا، امروزه ثبت تمامی دادخواست ها و دریافت ابلاغیه های قضایی از طریق این سامانه انجام می شود. در نتیجه، افراد موظفند که برای ثبت دادخواست تأمین دلیل در نخستین گام با استفاده از کد ملی خود اقدام به ثبت نام در سامانه ثنا نمایند.

2 . تهیه و جمع آوری اسناد و مدارک

متقاضی صدور قرار تأمین دلیل بایستی بتواند دلایل کافی مبنی بر وجود دلیل و احتمال از بین رفتن آن در آینده را به دادگاه تقدیم نماید. در نتیجه، موظف است اسناد و مدارک کافی به منظور اقناع دادگاه برای صدور این قرار را جمع آوری نماید.

3 . تهیه و تنظیم دادخواست

درخواست کتبی صدور قرار تأمین دلیل بایستی در قالب یک دادخواست حقوقی تهیه و تقدیم دادگاه شود. بنابراین، شخص متقاضی تأمین دلیل بایستی دادخواست خود را به صورت اصولی و مطابق با ماده 151 قانون آیین دادرسی مدنی تنظیم نماید.

با توجه به تخصصی بودن موضوع تهیه و تنظیم دادخواست بهتر است که این مهم توسط یک وکیل متخصص انجام شده یا در انجام آن از راهنمایی های یک وکیل متخصص استفاده شود.

4 . ثبت دادخواست در سامانه ثنا

دادخواست تأمین دلیل پس از ثبت در سامانه ثنا مورد رسیدگی قرار می گیرد. به همین خاطر، متقاضی تأمین دلیل موظف است که پس از جمع آوری مدارک و تنظیم دادخواست با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات قضایی الکترونیک دادخواست خود را به انضمام مدارک موجود در سامانه ثنا به ثبت برساند.

هزینه دادرسی درخواست تأمین دلیل

رسیدگی به درخواست صدور قرار تأمین دلیل نیز مانند دیگر درخواست های قضایی نیازمند پرداخت هزینه دادرسی از سوی شخص متقاضی است. بنابراین، هر یک از خواهان یا خوانده که درخواست تأمین دلیل را به ترتیب فوق به دادگاه تقدیم می نماید، بایستی هزینه دادرسی آن را نیز مطابق تعرفه سالانه خدمات قضایی پرداخت نماید.

مطابق تعرفه خدمات قضایی در سال 1404، درخواست تأمین دلیل معادل هزینه دادرسی در دعاوی غیرمالی از 400/000 تا 1/800/000 ریال طبق بخشنامه رئیس قوه قضائیه دریافت می شود.

مراحل رسیدگی به درخواست تأمین دلیل

پس از ثبت دادخواست تأمین دلیل در سامانه ثنا، این دادخواست به صورت خودکار به مرجع قضایی صالح (دادگاه صلح) ارجاع می شود و رسیدگی به آن به ترتیب زیر انجام می شود:

1 . بررسی اولیه دادخواست

دادگاه صلح در نخستین اقدام پس از وصول دادخواست تأمین دلیل این دادخواست را از نظر شکلی و ماهوی بررسی کرده و مطابق آن تصمیم به رد، قبول یا صدور اخطار رفع نقص می نماید.

2 . تعیین وقت رسیدگی (در صورت لزوم)

در صورت قبول دادخواست تأمین دلیل توسط دادگاه صلح، از صورت نیاز تاریخ مشخصی به عنوان وقت رسیدگی تعیین و به طرفین ابلاغ می شود تا در این تاریخ به منظور رسیدگی و بررسی موضوع در جلسه دادرسی حاضر شوند.

3 . صدور قرار تأمین دلیل

چنانچه دادگاه صلح پس از تشکیل جلسه، استماع اظهارات طرفین و بررسی اسناد و مدارک کافی شرایط لازم برای صدور قرار تأمین دلیل را احراز نماید، اقدام به صدور قرار تأمین دلیل می نماید.

4 . اجرای قرار تأمین دلیل

صرف صدور قرار تأمین دلیل موجب تضمین حقوق متقاضی تأمین دلیل نمی شود؛ بلکه ضروری است که این قرار مورد اجرا قرار گیرد. به همین خاطر، خواهان صدور تأمین دلیل بایستی با توجه به نوع و ماهیت دلیل درخواستی تقاضای اجرای قرار تأمین دلیل را نماید. به عنوان مثال، اگر قرار تأمین دلیل در خصوص استماع اظهارات شهود صادر شده باشد، با اجرای این قرار بایستی از شهود دعوت شده تا حاضر شده و اظهارات خود را بیان نمایند.

5 . تنظیم و ابلاغ صورت جلسه یا گزارش

پس از اجرای قرار تأمین دلیل، دادگاه مجری بایستی اقدامات انجام شده را در قالب یک صورت جلسه یا گزارش تهیه کرده و به ثبت برساند. این صورت جلسه یا گزارش بایستی به طرفین دعوا نیز ابلاغ شود.

میزان اعتبار تأمین دلیل

ماده 155 قانون آیین دادرسی مدنی در خصوص میزان اعتبار قرار تأمین دلیل صراحتاً بیان داشته است که: «تأمین دلیل برای حفظ آن است و تشخیص درجه ارزش آن در موارد استفاده با دادگاه خواهد بود».

از این ماده قانونی برداشت می شود که صورت جلسه یا گزارش تأمین دلیل دارای میزان و مدت اعتبار مشخصی نیست. بلکه این صورت جلسه صرفاً از دلایل و مدارک موجود تا زمان ارائه به دادگاه محافظت کرده و تعیین میزان اعتبار آن بر عهده دادگاه است.

تأمین دلیل

قابلیت اعتراض نسبت به قرار تأمین دلیل

رد یا قبول دادخواست تأمین دلیل همواره ممکن است که با اعتراض یکی از طرفین دعوا روبه رو شود. اما بایستی توجه داشت که رد دادخواست تأمین دلیل یا قبول آن و صدور قرار تأمین دلیل به هیچ وجه قابل اعتراض یا تجدیدنظرخواهی در مرجع صادرکننده قرار یا مرجع بالاتر نیست.

قرار تأمین دلیل تنها در صورتی قابل اعتراض است که در یک دعوا مورد استناد قرار گرفته باشد. برای مثال، اگر شخصی پیش از طرح دعوای مطالبه خسارت ناشی از تصادفات رانندگی اقدام به دریافت قرار تأمین دلیل نظریه کارشناسی نماید، هیچ کس امکان اعتراض به قرار صادره را نخواهد داشت. اما اگر این قرار در دعوای مطالبه خسارت ناشی از تصادفات رانندگی مورد استناد قرار گیرد، خوانده دعوا می تواند ضمن اعتراض به رأی دادگاه نسبت به قرار تأمین دلیل نیز اعتراض کرده و خواستار معاینه کارشناسی مجدد شود.

تأمین دلیل در تخلیه املاک استیجاری

تأمین دلیل صرفاً یک راهکار حقوقی است که در برخی شرایط خاص قابل استفاده می باشد. اصولاً برای طرح درخواست تأمین دلیل از سوی شخص متقاضی هیچ الزامی وجود ندارد. اشخاص می توانند در موارد مورد نیاز اقدام به ثبت دادخواست تأمین دلیل نمایند. با این حال، قانون روابط موجر و مستأجر سال 1356 در خصوص تخلیه املاک استیجاری تجاری صدور قرار تأمین دلیل را الزامی دانسته است.

مطابق ماده 13 قانون روابط موجر و مستأجر سال 1356، چنانچه مستأجر ملک تجاری خواستار تخلیه ملک بوده و موجر از تحویل ملک خودداری نماید، مستأجر بایستی با ارسال یک اظهارنامه رسمی از موجر تقاضا نماید تا جهت تحویل ملک حاضر شود.

چنانچه پس از گذشت پنج روز از تاریخ ابلاغ اظهارنامه موجر برای تحویل ملک حاضر نشود، مستأجر بایستی ملک را تخلیه کرده و با تحویل کلید ملک به دفتر دادگاه، تخلیه ملک را تأمین دلیل نماید. در چنین مواردی، تأمین دلیل از سوی مستأجر امری الزامی است و در صورت عدم انجام آن تعهدات قانونی و قراردادی مستأجر همچنان ادامه خواهد یافت.

تفاوت تأمین دلیل و تأمین خواسته

تأمین دلیل و تأمین خواسته هردو از ابزارهای حقوقی هستند که در فرایند دادرسی به تضمین هرچه بیش تر حقوق افراد کمک می کنند. برخی از افراد به اشتباه این دو ابزار حقوقی را یکسان می انگارند؛ در حالی که تفاوت های بسیاری بین آن ها وجود داشته و ماهیتاً دو ابزار قانونی متفاوت هستند.

بنا به توضیحات فوق، تأمین دلیل راهکاری است که از از بین رفتن دلایل و مدارکی که در آینده می توانند مورد استناد قرار گیرند جلوگیری می کند. اما تأمین خواسته راهکاری است برای محافظت از خواسته خواهان تا در صورت موفقیت در دعوا بتواند به سادگی خواسته خود را مطالبه و دریافت نماید. نظر به این توضیحات، می توان تفاوت های تأمین دلیل و تأمین خواسته را به شرح زیر بیان نمود:

1 . هر شخص ذی نفعی، اعم از خواهان یا خوانده، می تواند درخواست صدور قرار تأمین دلیل را طرح نماید. اما تقاضای تأمین خواسته تنها از سوی خواهان دعوا قابل طرح است.

2 . درخواست تأمین خواسته جز در برخی موارد خاص مستلزم سپردن تأمین مناسب از سوی شخص متقاضی است. در حالی که درخواست تأمین دلیل بدون نیاز به سپردن تأمین مناسب پذیرفته می شود.

3 . درخواست تأمین خواسته بایستی در دادگاهی طرح شود که صلاحیت رسیدگی به دعوای اصلی را دارد. اما درخواست تأمین دلیل بایستی در دادگاه صلح طرح شود.

تفاوت تأمین دلیل و دستور موقت

دستور موقت یکی از جمله قرارهایی است که توسط دادگاه صادر شده و از جمله ابزارهای حقوقی است که برای پیشگیری از ورود ضرر به حقوق افراد و تضمین هرچه بیشتر حقوق آن ها در قانون آیین دادرسی مدنی پیش بینی شده است. چنانچه طولانی شدن روند دادرسی منجر به ورود ضرر به حقوق فرد یا افرادی شود، آن ها می توانند از دادگاه تقاضای صدور دستور موقت یا دادرسی فوری را نمایند. مطابق ماده 316 قانون آیین دادرسی مدنی قرار دستور موقت دایر بر توقیف مال یا انجام عمل یا منع از انجام امری صادر می شود.

درخواست صدور دستور موقت نیز مانند درخواست تأمین دلیل از سوی هر شخص ذی نفعی، اعم از خواهان یا خوانده، قابل طرح می باشد. با این حال، این دو ابزار حقوقی دو مفهوم کاملاً جداگانه هستند که می توان تفاوت های آن ها را به این ترتیب بررسی نمود:

1 . وجود فوریت و احراز آن شرط لازم برای صدور قرار دستور موقت می باشد، در حالی که برای صدور قرار تأمین دلیل وجود فوریت شرط نیست.

2 . دادخواست دستور موقت در دادگاهی که به پرونده اصلی رسیدگی می نماید یا صلاحیت رسیدگی به آن را دارد مورد رسیدگی قرار می گیرد. اما مرجع صالح به رسیدگی به دادخواست تأمین دلیل دادگاه صلح می باشد.

3 . صدور قرار دستور موقت به درخواست یکی از طرفین دعوا ممکن است موجب ورود ضرر به طرف مقابل شود. از این رو، خواهان دستور موقت موظف به سپردن تأمین مناسب به منظور جبران خسارات احتمالی می باشد. اما خواهان تأمین دلیل الزامی به سپردن تأمین مناسب ندارد.

نمونه دادخواست تأمین دلیل

مشخصات خواهان: ………..

مشخصات خوانده: …………

اطلاعات وکیل [در صورت حضور]: …………..

خواسته: تقاضای صدور قرار تأمین دلیل به همراه جلب نظر کارشناس

دلایل و منضمات: اسناد و مدارک هویتی، کروکی تصادف، گزارش مأمور راهنمایی و رانندگی و …

شرح خواسته:

ریاست محترم دادگاه صلح شهرستان …………

با سلام و احترام

به استحضار می رسانم که اینجانب …………… فرزند …….. به شماره ملی …….. مالک یک دستگاه اتوموبیل ……… به شماره پلاک …….. در تاریخ ………. در محل ……………….. با اتوموبیل خوانده محترم آقا / خانم …………… تصادف نموده ام. این تصادف منجر به آسیب به اتاق خودرو و قسمت موتوری آن شده و امکان استفاده از آن را غیرممکن نموده است.

با وجود آن که به موجب گزارش مأمور راهنمایی و رانندگی، خوانده محترم به عنوان مقصر تصادف شناخته شده است؛ اما از پرداخت خسارت وارده اجتناب نموده است. در نتیجه، اینجانب قصد طرح دعوای مطالبه خسارت تصادف را به طرفیت ایشان دارم. از طرف دیگر، خسارات وارده به اتوموبیل اینجانب به میزانی است که امکان استفاده از آن را تا پایان زمان دادرسی غیرممکن نموده است و به همین خاطر، اینجانب قصد تعمیر اتوموبیل خود را دارم. فلذا، با توجه به توضیحات فوق و مستند به ماده 149 قانون آیین دادرسی مدنی تقاضای صدور قرار تأمین خواسته به همراه جلب نظر کارشناس را دارم.

با تشکر و تجدید احترام

نام و امضای خواهان

تاریخ

نقش وکیل در طرح درخواست تأمین دلیل

هر یک از خواهان یا خوانده دعاوی با استفاده از تأمین دلیل می تواند از حقوق خود در روند دادرسی محافظت کرده و به اثبات ادعای خود یا دفاع از حقوق خود کمک نماید. با این حال، بسیاری از افراد از این امکان قانونی اطلاعی نداشته و فرصت مناسب برای ارائه دلایل خود به دادگاه را از دست می دهند. به همین خاطر، الزامی است که هر شخص درگیر در فرایند دادرسی، پیش از هر اقدامی با یک وکیل متخصص در خصوص لزوم یا عدم لزوم و امکان یا عدم امکان طرح درخواست تأمین دلیل مشورت نماید.

در صورت نیاز به طرح درخواست تأمین دلیل، شخص متقاضی می تواند با کمک یک وکیل متخصص درخواست خود را به نحو اصولی و قانونی مطرح کرده و پس از صدور قرار تأمین دلیل آن را اجرا نماید. دریافت قرار تأمین دلیل این امکان را برای اشخاص فراهم می کند تا بتوانند دلایل خود را در زمان مورد نیاز به دادگاه ارائه کرده و از حقوق خویش دفاع نمایند.

به منظور اطلاع از رویه قضایی مربوط به صدور تأمین دلیل می توانید نمونه آرای مرتبط را در اینجا مشاهده نمایید.

تأمین دلیل

نتیجه گیری

هر یک از طرفین دعاوی، اعم از خواهان یا خوانده، موظفند که برای اثبات ادعای خود یا دفاع از خود دلایل و مدارک موجود را به دادگاه ارائه نمایند. با این حال، در برخی مواقع، ممکن است که در زمان نیاز امکان دسترسی به دلایل موجود از بین رفته یا دشوار شود. مانند اینکه اشخاصی که در ابتدا به عنوان شاهد حاضر شده بودند از ادای شهادت منصرف شده یا اینکه موضوع مربوطه را فراموش نمایند.

از این رو به، قانون آیین دادرسی مدنی با پیش بینی یک امکان قانونی تحت عنوان تأمین دلیل این فرصت را برای اشخاص فراهم نموده است تا بتوانند دلایل موجود را حفظ و تثبیت کرده و در زمان مورد نیاز به دادگاه ارائه نمایند.

هر شخص ذی نفعی، اعم از خواهان یا خوانده دعوا می تواند به صورت کتبی یا شفاهی تقاضای تأمین دلیل نماید. به این منظور، متقاضی تأمین دلیل بایستی به ترتیب بیان شده در این مقاله عمل کرده و درخواست خود را در دادگاه صلح مطرح نماید. دادگاه صلح پس از رسیدگی به موضوع و انجام بررسی های لازم به صدور قرار تأمین دلیل می نماید.

وکیل سوال – مرجع تخصصی مشاوره و خدمات حقوقی

وکیل سوال یک پلتفرم تخصصی در حوزه مشاوره و خدمات حقوقی است که تحت مدیریت خانم ام البنین تنکابنی رضایی فعالیت می کند. هدف ما ارائه اطلاعات حقوقی دقیق و ارائه خدمات تخصصی وکالت در زمینه های مختلف، از جمله دعاوی کیفری و حقوقی، امور قراردادی، جرایم سایبری، دعاوی ارزی و مالی، وکالت در امور ثبتی و ملکی است.

اگر به دنبال تنظیم وکالت نامه ای جامع و بی نقص هستید، وکیل سوال با دانش تخصصی و تجربه حقوقی گسترده، همراه شما خواهد بود.

همین حالا مشاوره بگیرید و وکالت نامه ای مطمئن تنظیم کنید!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *